Ilo kasvaa liikkuen - Itä-Suomen varhaiskasvatuksen liikuntaseminaari

25.3.2018

Aika: 21.5.2018, klo 9.30-15 Paikka: Hotelli Iso-Valkeinen, Majaniementie 2, 70420 Kuopio

Tervetuloa Itä-Suomen varhaiskasvatuksen liikuntaseminaariin. Seminaari on suunnattu varhaiskasvatuksen henkilöstölle ja tavoitteena on tarjota tietoa arjen fyysisen aktiivisuuden merkityksestä ja työkaluja fyysisen aktiivisuuden lisäämiseen varhaiskasvatuksessa. Seminaari koostuu yhteisestä aamupäiväosiosta ja iltapäivän osiosta, jossa hajaannutaan työpajoihin.


Teemoina seminaarissa ovat mm. Ilo kasvaa liikkuen -ohjelman ajankohtaiset asiat, uudet varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositukset, käytännön työkalut aktiivisuuden lisäämiseen ulkona ja sisällä sekä hyvien käytäntöjen jakaminen.


Seminaarin järjestävät yhteistyössä Itä-Suomen aluehallintovirasto, Ilo kasvaa liikkuen ohjelma, Etelä-Savon Liikunta ry, Pohjois-Karjalan Liikunta ry ja Pohjois-Savon Liikunta ry.


Aika: 21.5.2018, klo 9.30-15
Paikka: Hotelli Iso-Valkeinen, Majaniementie 2, 70420 Kuopio


Ilmoittautumiset seminaariin alla olevan linkin kautta 26.4.2018 mennessä: https://www.webropolsurveys.com/S/EC282C81991D7716.par

 

 Valitse ilmoittautumisen yhteydessä kaksi työpajaa (osassa pajoista on rajoitettu osallistujamäärä).

Itä-Suomen varhaiskasvatuksen liikuntaseminaarin ohjelma
9.00  Ilmoittautuminen ja kahvi

9.30  Seminaarin avaus

9.45  Ilo kasvaa liikkuen – ohjelman ajankohtaiset kuulumiset, Nina Korhonen, asiantuntija, Ilo kasvaa liikkuen -ohjelma

10.15     Uudet varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositukset – varhaiskasvattajat ja perheet yhdessä liikuntaa edistämässä, Anne Soini TtT, LitM, liikuntapedagogiikan yliopistonopettaja, Jyväskylän yliopisto

11.00     Kuntaesimerkkejä varhaiskasvatuksen liikunnasta •   Leppävirran varhaiskasvatushanke, Sonja Merta, varhaiskasvatusjohtaja • Liikkuva lapsuus - Kouvolan Kaupunki, Päivi Virtanen, varhaiskasvatuksen liikuntakoordinaattori

12.00    Lounas (omakustanteinen)

13.00    Työpajat • 13.00-13.45 Työpaja 1 •  13.55-14.40 Työpaja 2

14.40    Päätöspulinat ja kahvit

15.00 Hyvää kotimatkaa!


Työpajat (pajoista valitaan kaksi ilmoittautumisen yhteydessä)


1. Skillilataamo: Uteliaasta tutkijasta touhukkaaseen kokeilijaan; motoristen taitojen havainnointi ja taitojen kehittymisen tukeminen. Työpajassa tutustutaan Skillilataamon Skidi- ja Skillireileihin motoristen taitojen havainnoinnin ja taitojen kehittymisen tukena sekä Skillilataamon tehtäväkortiston käyttömahdollisuuksiin varhaiskasvatuksessa. Kouluttaja Johanna Pekkanen, Innostun liikkumaan hanke.

2. Maila Tuli Taloon: Työpajassa perehdytään mailapeleihin keinona kehittää lasten silmä–käsi-koordinaatiota sekä havaintomotorisia taitoja. Työpaja tarjoaa käytännön vinkkejä lasten liikuttamiseen ja aktivointiin mailapelien avulla pienissäkin tiloissa.  Kouluttaja Laura Ylikoski.

3. Iloa kassiliikunnasta: Kassiliikunta on ideoitu halvan ja helposti saatavilla olevan välineen – kassin ympärille. Kassi motivoi liikkumaan ja harjoitukset kehittävät kehonhahmotusta ja – tuntemusta. Väline luo myös pienen ikioman tilan. Kassilla voi hyppiä, sinne voi piiloitua, sillä voi uudistaa vanhoja liikunta- ja laululeikkejä ja elävöittää motoriikkaratoja. Pinnistely, ponnistelu, vetäminen ja työntäminen toteutuvat kassin kanssa touhutessa huomaamatta. Kouluttaja Minna Huuskonen, Kuopion Reippaan Voimistelijat.

4. Pöhinää perheeseen: Pajassa esitellään ja kokeillaan keinoja, miten varhaiskasvatuksessa voidaan tukea ja innostaa perheiden yhteistä liikkumista. Pajassa pääset kokeilemaan erilaisia perheitä aktivoivia liikuntatehtäviä, joita jokainen varhaiskasvattaja voi helposti toteuttaa omassa toimipisteessään. Kuulet myös liikunnallisten perheiltojen ja perheliikuntapassin toteutuksesta. Kouluttajat Leppävirran liikuntavastaavat Eija Koponen ja Tarja Koskela.

5. Ulkoloikka - aistit auki!: Käytännönläheisessä pajassa opitaan ulkona itsestä ja ympäröivästä maailmasta aistimalla, kokemalla ja kokeilemalla. Kouluttaja Matti Tampio.


Lisätietoja liikuntatoimen ylitarkastaja Pirjo Rimpiläinen, p. 040 5060115 tai pirjo.rimpilainen(a)avi.fi.
Tervetuloa mukaan!