2020 ja 2019 Etelä-Savon Urheilugaaloissa palkitut tahot

Etelä-Savon Urheilugaalaa vietettiin perjantaina 31.1.2020 klo 18.30 alkaen Original Sokos Hotel Vaakuna Mikkelissä n. 150 urheilun ja liikunnan ystävän kanssa. Gaalassa palkittiin Etelä-Savon kuntien vuoden liikuttajat, Etelä-Savon vuoden 2019 parhaat urheilijat ja muut toimijat sekä julkistettiin yleisön valitsema vuoden sykähdyttävin urheiluhetki Gaalassa jaettiin Etelä-Savon Urheilun tukisäätiön stipendit kesälajien urheilijoille vuoden 2019 ansioista sekä esiteltiin Saimaa Sport Pro Team 2020

LÄMPIMÄT ONNITTELUT KAIKILLE PALKITUILLE JA KIITOS KAIKILLE YHTEISTYÖKUMPPANEILLE JA GAALAAN OSALLISTUNEILLE! Kuvia illasta löytyy www.esli.kuvat.fi

 

31.1.2020 Etelä-Savon Urheilugaalassa palkitut tahot

 

ETELÄ-SAVON KUNTIEN VALITSEMAT VUODEN LIIKUTTAJAT 2019

 

ENONKOSKI

Enonkosken Vuoden liikuttajaksi 2019 on valittu Tarja Pirinen.

Tarja Pirinen on pitkäaikainen liikunnanedistäjä Enonkoskella. Hän tekee töitä asiakaslähtöisesti ja on ollut mukana kehittämässä ja toteuttamassa etenkin kunnan ikäihmisten liikuntapalveluita. Tarja tuntee ja tavoittaa todella suuren osan Enonkosken kuntalaisista myös yrityksensä Fysio Tervarannan kautta. 

 

HIRVENSALMI

Hirvensalmen Vuoden liikuttajaksi 2019 on valittu Hetta Torpo.

Hetta Torpo on yli 20 vuoden ajan vetänyt jumppapiiriä Ripatin seuratalolla. Hän on omalla aktiivisuudellaan innostanut kyläläisiä liikunnan pariin ja siten edesauttanut kuntalaisten suoriutumiskyvyn ylläpitoa.

 

JOROINEN

Joroisten Vuoden liikuttajaksi 2019 on valittu Tapio Virnes.

Tapio Virnes on antanut Joroisissa ja Keski-Savossa kasvot frisbeegolfin suureen suosioon ja harrastajamäärien kasvuun. Hän on intohimoisesti omistautunut lajin kehittämiseen ja matalan kynnyksen harrastusmahdollisuuksien luomiseen. Virnes on suunnitellut Joroisten kunnan kaikki frisbeegolfradat ja Joroisista löytyykin asukaslukuun suhteutettuna eniten pelattavia väyliä koko maailmassa. Nyt kun uusin Kotkatharjun keltainen 18-väyläinen rata valmistuu, on Joroisissa peräti 78 frisbeegolfväylää kuudella eri radalla. Ratojen suunnittelun ja rakentamisen lisäksi Virnes toimii Joroisten Urheilijoiden frisbeegolfjaoksen puheenjohtajana ja vastaa suurelta osin seuratoiminnasta. Hän myös talkoilee yhteisten liikuntapaikkojen kehittämiseksi ahkerasti ja mikäli häntä ei näe radalla kiekkoja lennättämässä, on hänellä kädessään joko lapio, raivaussaha tai vesuri. Vapaa-aikansa lisäksi Virnes liikuttaa lukion frisbeegolflinjalaisia sekä salibandylinjalaisia työssään. Hän on aktiivisesti kouluttautunut liikuttaja ja häneltä löytyykin salibandyn huippuvalmentajatutkinto sekä frisbeegolfin 2. tason ohjaajakoulutus.

 

JUVA

Juvan Vuoden liikuttajaksi 2019 on valittu Mika Hyppönen.

Mika Hyppönen tunnetaan laadukkaasta valmennuksesta, toiminnan kehittämisestä ruohonjuuritasolla. Hän on toiminut usean eri lajin parissa juniorivalmennuksessa. Hänet tunnistaa ehtymättömästä liikuntamyönteisyydestään työssään koulumaailmassa. Hän on ollut mukana mahdollistamassa liikuntatapahtumien järjestämistä tuomalla osaamisensa mm. ajanotto- ja tulospalveluihin.

 

KANGASNIEMI                                                                                                                   

Kangasniemen Vuoden liikuttajaksi 2019 on valittu Jari Hokkanen.

Perusteluina on Jari Hokkasen ansiokas työ Kangasniemen Palloilijat ry:n (KaPa-51) jääkiekon lajivastaavana. Jari on lajivastaavana määrätietoinen ja luotettava. Jari on mukana jäälajien harjoituksissa ohjaajana, suunnittelee jäävuoroja, järjestää taitovalmentajia paikkakunnalle sekä mahdollistaa pelaajapolkujen jatkumisen yli seurarajojen seurayhteistyön voimin. Jarin työpanos oli merkittävä Kangasniemen urheiluakatemian alkamiseen lukion ja yläkoulun oppilaille, jossa nuoret pääsevät harjoittelemaan koulupäivän aikana valmentajiensa johdolla.

 

MIKKELI

Mikkelin Vuoden liikuttajaksi 2019 on valittu Velo Saimaa ry.

Velo Saimaa ry on vuonna 2016 perustettu mikkeliläinen pyöräilyseura. Seuran toiminta on suunnattu sekä hyöty- ja huvipyöräilijöille että aktiivipyöräilijöille. Velo Saimaa vaikuttaa myös kaupungin liikennesuunnitteluratkaisuihin pyrkien tekemään niistä pyöräily-ystävällisempiä ja vie monipuolisesti eteenpäin pyöräilyn edistämistä Mikkelissä. Lisäksi Velo Saimaa on

  • ollut mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa Kalevankankaan 6 kilometrin maastopyöräilyreittiä, joka valmistuu tänä syksynä
  • on poikkihallinnollisen kävelyn ja pyöräilyn edistämisryhmän jäsen
  • järjestänyt säännöllisiä eritasoisia pyörälenkkejä monenlaisten pyöräilijöiden tarpeisiin
  • aloittanut tänä kesänä senioripyöräilyt, joille osallistui viikoittain 8 – 23 pyöräilijää
  • järjestänyt Mikkelin maastopyörä-cupin
  • ollut mukana järjestämässä tapahtumia ja retkiä
  • käynnistämässä riksapyörätoimintaa yhdessä mm. kaupungin, Essoten, yhdistysten ja Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan kanssa

 

MÄNTYHARJU

Mäntyharjun Vuoden liikuttajaksi 2019 on valittu Juhani Lyytikäinen.

Perustelut: Vuosien ansiokas työ Mäntyharjun kenttämestarina sai arvoisensa päätöksen, kun Lyytikäinen toi osaltaan pitäjään aivan uuden lajin, padelin. Padel-kentällä on alku-ujoilun jälkeen riittänyt harrastajia jopa enemmän, kuin viereisellä tenniskentällä.

 

PIEKSÄMÄKI

Pieksämäen Vuoden liikuttajaksi 2019 on valittu Kunnon Kaverit ry.

Kunnon Kaverit ry toteutti marraskuussa ennennäkemättömän Crossfit-tapahtuman, Pieksäjäiset, Pieksämäen Veturitorilla. Valmiiksi hienoa miljöötä oli tehostettu show-elementeillä, valoilla ja äänentoistolla. Järjestelyiltään huippuluokan joukkuekilpailu keräsi ylistystä Crossfitin lajipiireissä ja tapahtumaan osallistuneiden keskuudessa. Kyseessä oli aivan uudenlainen urheilutapahtuma, joka toi paikkakunnalle runsaasti liikuntamatkailijoita. Paikallisesti Pieksäjäiset mullisti käsityksen urheilukilpailuista ja se tulee toimimaan laajemminkin tapahtumajärjestämisen malliesimerkkinä kaikille urheilu- ja liikuntatoimijoille.

 

PUUMALA

Puumalan Vuoden liikuttajaksi 2019 on valittu Puumalan Viri, pesäpallo.

Puumalan Viri ry:n pesäpallo on innostanut pesäpalloharrastuksen piiriin. Aikuisten harrasten joukkue pelasi menestyksekkäästi harrastepesiksessä ja järjestänyt puumalalaisen itä-länsi ottelun. Sen lisäksi seura on myös järjestänyt pesiskoulun lapsille ja toteuttanut nuorten toiveen pesiskerhosta.

 

RANTASALMI

Rantasalmen Vuoden liikuttajaksi 2019 on valittu Rantasalmen Puhallinorkesteriyhdistys ry.

Rantasalmen Puhallinorkesteriyhdistys ry toteuttaa vuosittain Rantasalmella lasten ja nuorten musikaaliesitykset, jotka sisältävät mm. tanssia, musiikkia ja laulua. Toiminnassa on mukana kaiken ikäisiä ja etenkin puhallinorkesteriyhdistyksen toteuttamat musikaalit liikuttavat esitysten tanssin ja tanssiharjoittelun kautta ison määrän lapsia, nuoria ja aikuisia. Lisäksi Rantasalmen Puhallinorkesteri ry:n toimintaan keskeisesti sisältyy marssimusiikki. Puhallinorkesterin marssimusiikkia on nähty ja kuultu mm. Hamina Tattoossa ja Rantasalmen taiteiden illassa.

 

SAVONLINNA

Savonlinnan   Vuoden liikuttajaksi 2019 on valittu Jaakko Hakulinen.

Jaakko Hakulinen on omalla aktiivisella ja innokkaalla persoonallaan saanut lapset ja aikuiset hyvin mukaan liikunnalliseen toimintaan. Jaakko toimii East Volleyn hakemassa Leader hankkeessa ”lentopallolähettiläänä”. Hanke toimii Piällysmies Leaderin ja Rajupusu Leaderin alueilla. Hankkeen tuloksia mm.; Hanke joko järjesti tai oli mukana järjestämässä menneenä talvena 13  säännöllisesti pyörivää erilaista lentopallokerho- tai harjoitusvuoroa. Säännöllisiä harrastajia  oli parhaimmillaan reilusti yli 100. Näistä uusia lentopalloilijoita oli n. 80. Hanke palkittiin Itä - Suomen lentopallon toimesta, Itä-Suomen alueen kauden 2018-2019 Lentopallotekona. 

Jaakko on aito, välitön, positiivinen, innostava, aktiivinen ja esimerkillinen. Lapsilta ja vanhemmilta on saatu todella hyvää palautetta hänen toiminnastaan. Savolaisena ja sosiaalisena Jaakko on saanut nopeasti asiat rullaamaan. Parempaa seuratyöntekijää ei voisi kuvitella.

SULKAVA

Sulkavan Vuoden liikuttajaksi 2019 on valittu Sulkavan Vapa-Veikot.

Sulkavan Vapa-Veikot on liikuttanut sulkavalaisia, vapaa-ajan asukkaita ja matkailijoita matalalla kynnyksellä jo kymmeniä vuosia – vuonna 2019 perinteinen Soutu-uistelu järjestettiin jo 35. kerran.

Sulkavan Vapa-Veikot tarjoaa matalan kynnyksen mahdollisuuksia ja kannustusta luonnossa liikkumiseen. He tekevät aktiivista yhteistyötä muiden järjestöjen kanssa ja erityisesti lapset ja nuoret ovat olleet viime aikoina tärkeänä kohderyhmänä: on järjestetty mm. suuren suosion saanut kalapolku, laituripilkki, kalastusvälineiden valmistustilaisuuksia ja 4H:n eräkerhossa kalastusosio.

Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus toteutuvat mainiosti Vapa-Veikkojen toiminnassa: kaikilla on mahdollisuus tulla mukaan, ja esimerkiksi pilkkikisojen sarjat huomioivat eri ryhmät.

 

Sulkavan kunnan arvot näkyvät toiminnassa: kalastus on luonnossa liikkumista parhaimmillaan, toiminta on tasapuolista ja yhteisöllistä ja yritysmyönteisyys näkyy esimerkiksi palkintohankinnoissa!

 

ETELÄ-SAVON VUODEN PARHAAT 2019

 

Vuoden Nuori urheilija on Lauri Lankila, Mikkelin Luistelijat
Junioreiden Suomen Mestari 2019, SM-pronssia, Miesten Seniorit sarjassa 2019.

Mikkelin Luistelijoiden Lauri Lankila, 18, voitti pronssia Vantaan Tikkurilassa käydyissä Suomen mestaruuskilpailuissa. Ensimmäistä kertaa miesseniorien SM-sarjaan osallistunut Lankila luisteli kokonaispisteet 152,64, jotka ovat hänen uudet ennätyspisteensä.

Tanhuvaaran Urheiluopisto lahjoitti vuoden nuorelle urheilijalle stipendin.

 

 

Vuoden Vammaisurheilija on Timo Nyström. Mikkelin Ampujat.

Timo Nyström voitti para-ampumaurheilun maailmanmestaruuden näkövammaisten ilmakivääriammunnassa. Makuuammunnassa kymmenestä metristä ammuttiin 60 laukausta. Nyströmin nimiin Australian Sydneyssä tuli myös lajin maailmanennätys.

 

Vuoden urheiluteko on Jalkapallohallin rakentaminen Savonlinnan kaupunki ja Tanhuvaara yhdessä. 40 vuotinen unelma toteutuu yhdessä kaupungin, urheiluopiston ja paikallisten jalkapalloseurojen kanssa.

 

Vuoden joukkue on Mikkelin Palloilijat, edustus.  Mikkelin Palloilijat kruunasivat 90-vuotisjuhlavuotensa, pelaamalla upeasti koko kauden. Juhlavuosi huipentui nousulla jalkapallon YKKÖS-sarjaan.

 

Vuoden valmentaja on Tommo Nukari, Mikkelin Jukurit B-juniorit
Tommi Nukari on sitoutunut seuran ja pelaajien kehittämiseen, eteenpäin pyrkivä, motivoitunut, myös itsensä kehittämiseen. Nostanut B-Jukurit  SM -sarjaan kevät kaudelle. Mukana Nuorten maajoukkue valmennusryhmissä. Kaudesta 2016-17 alkaen Jukureiden / Suomen Jääkiekkoliiton valmennuksessa.

 

Vuoden seura on EAST VOLLEY ry. Perusteluna on miesten edustusjoukkueen nousu 1.sarjaan
Seura organisoi ”lentopallolähettiläs” -toimintaa, jossa seuran palkkaama ohjaaja kiertää opettamassa ja innostamassa lentopallon pelaamista ja muuta liikuntaa alueemme kunnissa. Ohjaaja on Jaakko Hakulinen.

Seurassa treenaa ja harjoittelee joukkueita juniori sarjoissa: F,E,D,C ja B- pojissa.

Talvella on ohjattua matalan kynnyksen lentopallotoimintaa, ei sarjapelaajille. Harjoitukset miehille ja naisille, sekajoukkuein. Kesällä on koko kesän kestävä BEACH VOLLEY CUP, johon voi osallistua kerran tai koko kesän. Tämä on ilmainen ja lomailijat sekä kesä asukkaat tervetulleita. Huumori ja hauskanpito on liikunnan lisäksi todella tärkeää.

 

Vuoden akatemiaurheilija on Tanja Kokkonen

Tanja Kokkonen edustaa Lappeenrannan Urheilumiehiä, mutta on kotoisin Punkaharjulta ja käy koulua Savonlinnassa Lyseon lukiossa.

Tanja on 17v. ja  juoksee 100 m aitoja. Hän on ollut useana vuonna oman ikäisten SM-mitalisti. Hän oli v. 2018 nuorten alle 20v MM-kisoissa ja viime kesänä nuorten Olympiapäivillä. Tanja Kokkonen on yksi lahjakkaimmista nuorista aitureista Suomessa. Urheilun ohella on Tanja vienyt opiskeluja eteenpäin hyvin ja sitoutuneesti.

 

Vuoden Liikkuva koulu on Talvisalon koulu, Heikinpohjan toimipiste, Savonlinna

Heikinpohjan toimipisteessä toteutetaan monipuolisesti Liikkuvan koulu periaatteita aktiivisen koulupäivän, oppilaiden hyvinvoinnin ja oppimisen edistämiseksi. Koulu oppimisympäristönä ja toimintakulttuuriltaan kannustaa oppilaita liikkumaan monipuolisesti.

Vahva urheiluseurayhteistyö on mahdollistanut liikuntaharrastusten esittelyt, vierailut oppilaille sekä kummipelaajatoimintaa. Koulu toteuttaa myös Monilajista liikuntakerhoa yhteistyössä urheiluseurojen kanssa. Mukana on ollut 13 seuraa. (yleisurheilu, miekkailu, koripallo, lentopallo, jalkapallo, salibandy, jääkiekko, karate, taitoluistelu, hiihto, telinevoimistelu, tennis sekä golf).

Koulu on tehnyt yhteistyötä mm. suunnistusliiton kanssa toteuttamalla Koulu kartalla -koulutuspäivän. Koulun aikuiset tiedostavat säännöllisen liikunnan merkityksen hyvinvoinnille ja päättävät työviikon yhteiseen ryhmäliikuntaan.

 

Vuoden Urheilija on Martti Puumalainen, Mikkelin Judo.

Marraskuussa Judon EM-pronssia yli 100 kg sarja,  U23, Izhevsk, Venäjä. 
Kaakon Viestintä Oy lahjoitti vuoden urheilijalle stipendin.

 

Elämänurapalkinnon, Veikkauksen Jokeri-palkinnon ja MINI UNON saa Juhani Kettunen, Ristiinan Urheilijat

Juhani Kettunen on vaikuttanut Ristiinan Urheilijoiden toimintaan jo 40 v. ajan. Hän on toiminut mm. aiemmin puheenjohtajana johtokunnassa ja 30 v. METSÄLINNAN edellisenä lavaisäntänä. Hänen johdollaan RIU modernisoi lavan 2011-12, jolloin 200-paikkainen ravintola, saniteettitilat ja 50 paikkainen kokoushuoneisto ympärivuotiseen käyttöön valmistui. Kettunen on soutuneuvos ja nuoruudessaan maakuntaviestitasoinen hiihtäjä.

Veikkauksen maakunnallisen Jokeri-palkinnon arvo on 500 euroa Juhani Kettunen lahjoittaa palkinnon ristiinalaisten vähävaraisten perheiden nuorien urheilijoiden tukemiseen, heidän leiritystä ja välinehankintoja varten. Tuki ohjataan Ristiinan Urheilijoiden kautta 250 eur ja Ristiinan Pallon kautta 250 euroa.

                 

Yleisön valitsema Vuoden sykähdyttävin urheiluhetki on Martti Puumalaisen EM-pronssi judo-ottelu.

 

ETELÄ-SAVON URHEILUN TUKISÄÄTIÖN STIPENDIURHEILIJAT  

Neea Käyhkö, Savonlinnan Riento, yleisurheilu

17 vuotiaiden Suomen mestaruus (pituus, 400 m aidat) ja kaksi SM-hopeaa (korkeus, 7-ottelu) PM-kisojen 4. sija (7-ottelu) Ruotsi-ottelussa pituudessa 3.

Arttu Härkönen, Savonlinnan Riento yleisurheilu SM-kisoissa hopeaa moukarissa 16-vuotiaissa Ennätys 67,16 (16 vuotiaiden maailmantilaston 7.) Nuorten Euroopan olympiafestivaaleilla 12.

Niina Karttunen, Savonlinnan Riento, yleisurheilu

17 vuotiaiden Suomen mestaruus 100 m:llä, pronssia 110 m:n aidoissa ja N 19 v 4x100 m aitaviestissä

Jarmo Eromäki, Haukivuoren Kisailijat, yleisurheilu.

SM-kisoissa hopeaa 300 m:llä sarjassa p 15 v ja pronssia 100 m:llä. Youth Athletic Gamesissa ensimmäinen 100 m:llä

Assi Kovanen, Savonlinnan Shukokai Karate ry, karate.
EM hopeaa 2019 katassa ja EM pronssia kumitessa. Maajoukkuekarateka ja monikertainen SM-mitalisti, joka valmistautuu heinäkuussa 2020 pidettäviin MM-kisoihin Kapkaupungissa.

 

SAIMAA SPORT PRO TEAM JULKISTETTIIN VUODELLE 2020 Etelä-Savon Urheilugaalassa

Saimaa Sport Pro -team on Etelä-Savon Liikunnan organisoima nuorten urheilijoiden tukijärjestelmä Etelä-Savossa. Tiimissä autetaan nuoria jo arvokisakynnyksellä olevia urheilijoita tukipalveluissa ja seuraavan askeleen ottamisessa kohti maailman huippua. Ryhmää tukemassa ovat yhteistyökumppaneina Suur-Savon Osuuspankki, Osuuskauppa Suur-Savo, Mikkelin kaupunki, ESEDU, ESE, MarskiData ja Etelä-Savon Työterveys. Osa tiimistö ja tukjoista 2020 esiteltiin Etelä-Savon urheilugaalassa 31.1. Mikkelissä.

Saimaa Sport Pro Team 2020

Nimi- laji-seura-valmentaja  

1.               Jasmin Kähärä, hiihto, Mikkelin hiihtäjät, Jussi Simula

2.               Vilma Viitanen, nyrkkeily, Mikkelin Nyrkkeilijät, Askar Sarsenbayev

3.               Miika Nykänen, melonta, Mikkelin melojat, Pekka Rimpiläinen

4.               Jessica Kähärä, yleisurheilu, Mikkelin Kilpa-Veikot, Juho Isolehto ja Vesa Rantanen.

 

 

******************************************************************************************************

25.1.2019 Etelä-Savon Urheiliugaalassa palkittiin seuraavat tahot vuoden 2018 ansioista: 

 

ETELÄ-SAVON KUNTIEN VALITSEMAT VUODEN LIIKUTTAJAT 2018

Enonkoski 

Enonkosken kunnan vuoden 2018 liikuttajaksi on valittu Olli-Matti Asikainen.

Olli-Matti Asikainen on ansiokkaasti päivittänyt Enonkosken suunnistuskarttoja sekä muutenkin aktiivisesti toiminut suunnistuksen edistämiseksi mm. suunnistuskoulujen pitäjänä.

Hirvensalmi

Hirvensalmen vuoden liikuttaja 2018 on Hirvensalmen Autourheilijat ry ja sisäkartingrata.

Perustelut: Hirvensalmen Autourheilijat ry. on rakentanut omana toimintanaan sisäkartingradan Hirvensalmelle. Kartingrata lisää yhdistyksen jäsenten ja erityisesti nuorten hirvensalmelaisten sekä  lähiseudun asukkaiden ja toimijoiden harrastusmahdollisuuksia moottoriurheilun parissa. Kartingrata on lisännyt Hirvensalmen kunnan näkyvyyttä ja tunnettavuutta.

Joroinen

Joroisten Vuoden Liikuttajaksi luokanopettaja on Anne-Elina Kuronen.

Hän on ohjannut yleisurheilua 13-vuotiaasta alkaen Imatran Urheilijoissa. Opiskeluvuosien jälkeen Joroisiin muutettua hän oli käynnistämässä pienten lasten liikuntaryhmää, Sporttikerhoa vuonna 2011. Hän oli Sporttikerhon ohjaajana kolmisen vuotta, jonka jälkeen hän käynnisti yleisurheilutoiminnan keväällä 2014 Joroisten Urheilijoiden kestävyysjaoston alla. Vuodesta 2017 alkaen yleisurheilu on toiminut omana jaostona ja kasvattanut harrastajamäärää vuosi vuodelta. Tällä hetkellä se liikuttaa viikoittain noin sataa joroislaista lasta Sporttikerhossa sekä yleisurheilukoulussa.

Seura on noussut takaisin yleisurheilukartalle vuosien tauon jälkeen; kesän 2018 piirinmestaruuskisoissa oli mukana 20 junioriurheilijaa ja kahden päivän aikana tehtiin 65 lajisuoritusta, joista tuli suuri määrä mitaleja (10 kultaa, 14 hopeaa ja 9 pronssia). Myös PM-viesteihin seura osallistui yhdeksän joukkueen voimin.

Tänä vuonna Joroisten Urheilijat sijoittui Suomen Urheiluliiton Nuorisotoimintakilpailussa kolmosliigan sijalle 6. ja koko Suomen seurojen listauksessa sijalle 66. Seura on saanut kiitosta yleisurheilupiireissä hienosti tehdystä juniorityöstä sekä erityisesti poikien mukanaolosta. Palloilulajit ovat vieneet perinteisesti poikia pois yleisurheilukentiltä, mutta Joroisissa on onnistuttu avaamaan kentän portit myös pojille.

Lasten liikuttaminen on ollut Anne-Elina Kuroselle tärkeä asia aina. Hän on saanut itse lapsena harrastaa ja urheilla monipuolisesti eri lajeja. Hän haluaa omalta osaltaan tarjota sen mahdollisuuden myös kaikille joroislaisille lapsille. Tunteja seuratyön parissa ei lasketa, tämä on hänelle elämäntapa ja antaa valtavan paljon.

Juva

Juvan vuoden liikuttaja on Juvan Helluntaiseurakunta

Juvan Helluntaiseurakunnalla on pitkät perinteet liikunnallisen kerhotoiminnan sekä pelivuorojen järjestäjänä Juvalla. Liikunnallisia Toikkari-kerhoja on Juvalla järjestetty Helluntaiseurakunnan toimesta vuodesta 2000 alkaen. Osallistujia näillä kymmenen vapaaehtoisen voimin järjestettävillä, kahden tunnin mittaisilla kerhokerroilla on 50 – 90 henkilöä/kerta. Toikkari -kerhon lisäksi Helluntaiseurakunta järjestää ympäri vuoden sählyyn painottuvia pelivuoroja 1-2 kertaa viikossa teemalla ”Kaikki saa pelata!”. Pelivuorojen pelaajamäärä vaihtelee 10-20 pelaajan välillä, ikäjakauman ollessa alakoululaisista aikuisiin. Kävijämäärät näissä toiminnoissa ovat olleet viime aikoina kasvussa ja se kertoo vahvasti siitä, että tarvetta tämän tyyppisille, monipuolisille ja maksuttomille, liikuntaryhmille on paljon.

Kangasniemi

Kangasniemen vuoden liikuttaja on Kaarlo Piisilä.

Kaarlo Piisilällä on huomattavan pitkä ja merkittävä vaikutus Kangasniemellä tapahtuvaan urheiluun. Piisilä on valmentanut nuoria aloittelevia aina huippu-urheilijoiksi saakka. Viime vuodet Piisilä on valmentanut Kalskeen nuoria hiihtäjiä, kouluttanut ja ohjannut Kalskeen urheilukoulun oppilaita sekä hoitanut laajalti suksihuoltoa.

Lisämeriittejä mm.

- Valmentanut hiihtäjiä vuosikymmeniä (80-luvulta lähtien) ja valmentaa edelleen.

- Valmentanut junioreista aikuisiin: suurimpana tähtenä on valmentanut maailmanmestaria ja olympiamitalistia Virpi Sarasvuota juniori-ajan. Kallen valmennusote junioreihin mitä parhain, pitkälle siksi Virpi edusti koko uransa ajan Kalsketta

- Oli pitkään Kalskeen hiihtojaostossa 80-luvulta lähtien ja sen kantavia voimia

- Kilpaillut itse hiihdossa ja liikkuu edelleen aktiivisesti ollen näin erinomaisena esimerkkinä liikkumisen tärkeydestä koko elämän ajan

-  Saanut Hiihtoliiton kultaisen ansiomerkin

Mikkeli

Mikkelin Vuoden Liikuttaja on Haukivuoren Kisailijat ry.

Haukivuoren Kisailijat ry on vuonna 1945 perustettu yleisseura. Seurassa on noin 180 jäsentä. Tällä hetkellä seurassa toimii viisi jaosta: yleisurheilu-​,​ hiihto-​/kuntoilu-​,​ suunnistus-​,​ palloilu-​ ja tennisjaosto. Vuoden 2019 alussa toiminnan aloittaa myös voimistelujaos Haukivuoren Naisvoimistelijoiden lopettaessa toimintansa.

Yhdistys on aloittanut Hauki-​Hallin kiipeilyseinän aktiivisen käytön kouluttamalla kolme kiipeilyohjaajaa ja kaksi varmistajaa vuonna 2016. Vuosi sitten talkoilla on rakennettu seinälle kolme uutta reittiä liikuntapalveluiden hankkimilla otteilla;​ kehittäminen jatkuu vielä kuluvalla kaudella kahdella väylällä. Seura tarjoaa ohjatun kiipeilymahdollisuuden kerran viikossa aloittelijoille ja lajia harrastaville liikuntaperjantaitten yhteydessä syyskuusta huhtikuun loppuun.

Liikuntaperjantait ovat suosittu tapahtuma: kuluvan vuoden vuoroilla on käynyt 40 -​ 60 eri-​ikäistä liikkujaa. Kiipeilyä harrastaa iltaa kohti 10 -​ 15 henkilöä. Liikuntaperjantain muita liikuntamuotoja ovat sulkapallo,​ temppurata,​ volttimonttu ja erikseen ilmoitettaessa kuntopiiri. Tapahtuma on kaikille avoin matalan kynnyksen viikoittainen liikuntatapahtuma;​ alle 8-​vuotiaat osallistuvat huoltajan kanssa. Haukivuoren Kisailijat ry tarjoaa puitteet,​ seinäohjaajan ja yleisvalvonnan.

Kesän 2018 aikana Haukivuoren Kisailijat ry:n seura-​aktiivit tekivät talkoilla Rantokankaan ulkoilualueelle 9-​korisen frisbeegolfradan. Rata on otettu hyvin vastaan ja väylien varrelle on syntynyt jo näkyvä polkuverkosto. Suunnitelmissa on Rantokankaan edelleen kehittäminen muun muassa hyppyrimäen portaiden uusimisella porrasjuoksuun sopiviksi.

Jaokset toimivat aktiivisesti järjestäen erilaista harrasteliikuntaa,​ tapahtumia ja kilpailuja. Vuoden 2018 aikana Haukivuoren Kisailijat ry:n järjestämissä kilpailuissa on ollut 420 osallistumiskertaa,​ liikuntaperjantai-​illoissa on kirjattu 1200 käyntikertaa ja juoksukouluun on osallistuttu 250 kertaa.

Mäntyharju

Mäntyharjun Vuoden liikuttaja on Seppo Parta.

Parta on tehnyt aktiivista työtä eri ikäryhmien liikuttamisessa. Parran kuntosali kunnan ydinkeskustassa on iso investointi ja se tekee tärkeää työtä kansanliikunnan parissa. Parta tekee myös itse pyyteettömästi työtä vetämällä omia liikuntaryhmiä.

Pieksämäki

Pieksämäen vuoden liikuttaja on Jukka-Pekka Itkonen, Pieksämäen alueen harrasteliigojen (PAHL) perustaja ja puuhamies.

J-P otti noin kolme vuotta sitten vastuulleen PAHL:n käynnistämisen Pieksämäellä. Lyhyessä ajassa hän loi tyhjästä harrasteliikunnan toimintamallin, jossa järjestetään ympäri vuoden tapahtumia Pieksämäellä. Toimintaan sisältyy eri lajien vapaita vuoroja, harrasteturnauksia sekä monikulttuurista liikuntatoimintaa. Vuosittain PAHL:ssa on tuhansia osallistumiskertoja liikuntavuoroilla sekä satoja osallistujia harrasteturnauksissa. Lisäksi J-P on kehitellyt allaslentopallo-nimistä laji-innovaatiota ja saanut sen turnaukselle lentopalloliitolta SM-statuksen. J-P tekee PAHL:n kautta tiivistä yhteistyötä paikallisten urheiluseurojen sekä emo-organisaationsa Mikkelin MAHL:n kanssa.

Puumala

Puumalan Vuoden liikuttajaksi on valittu Kuntoportaiden talkootyöporukka.

Kuntoportaat on kuntalaisten talkoohengen voimannäytös. Idea syntyi kuntalaisten keskuudessa, kunta rahoitti materiaalihankintoja ja talkooporukka teki työn. Mukana oli niin aktiivisia urheiluseuratoimijoita kuin aivan tavallisia kuntalaisia. Mukana oli hyvin erilaisia ihmisiä, mutta kaikille löytyi tarpeellista työtä yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi.

Nyt kun kuntoportaat ovat valmiit, ne ovat saavuttaneet suuren kävijäsuosion niin aktiivisesti liikunta harrastavien kuin tavallisten aamu/iltalenkkeilijöidenkin keskuudessa. Myöskään ikärajaa kuntoportaiden käytöllä ei ole.

Rantasalmi

Rantasalmen Vuoden Liikuttaja on ”Scoot Park”.

Nuorten kuulemistilaisuudessa syksyllä 2017 ryhmä nuoria toi Rantasalmen kunnanpäättäjille esityksen ”skeittiparkin” saamiseksi Rantasalmelle. Nuorten ryhmä oli työstänyt tilaisuuteen videoesityksen ja perustelut ”skeittiparkin” tarpeellisuudesta.

Vuoden 2018 talousarvioon Rantasalmen kunta varasi pienen määrärahan ja määrärahan perusteluissa luki, että liikuntapaikka kaiken ikäisille. Jotta hankeen koko rahoitus saataisiin kasaan, niin päädyttiin Rantasalmelaisittain normaaliin yhteisölliseen menettelyyn. Rahoitus koottiin kunnan investointimäärärahalla, nuorten harrastustoimintaan kohdennetuilla perintövaroilla, kunnanjohtajan syntymäpäivän lahjarahoilla sekä muulla yksityisellä rahoituksella.

Kesällä 2018 ”Scoot Parkin” nuoret harrastajat pääsivät itse valitsemaan mitä välineitä ja laitteita skeittipuistoon hankitaan. ”Scoot Parkin” avajaisia vietettiin syksyllä 2018 kaiken kansan juhlana ja juhlassa todettiin hankkeen tarpeellisuus.

Yhden rantasalmelaisen perheen isän kommentti: ”Rantasalmen kunnan paras liikuntapaikka hanke kautta aikojen”.

Savonlinna  

Savonlinnan Vuoden liikuttaja palkinnon saaja on Kerimäen Apteekki.

Kerimäen Apteekki pitää työpaikkana omasta henkilöstöstään hyvää huolta liikuttamalla.

Liikuttavat Savonlinnan, Kerimäen ja Savonrannan ihmisiä aktiivisella toiminnallaan. Ovat järjestäneet ilmaisia kokeiluja esim. sähköläskipyöräkokeilupäivän, maastopyöräkokeilupäivän, liikuntapäiviä ja liikunnallisia infoja apteekilla. Toimijalla on aktiivinen ote kaiken kansan liikuttamiseen.

Sulkava

Sulkavan Vuoden Liikuttaja palkinnon saaja on Markku Olavi ”Olli” Kontinen.

Olli on pitänyt Sulkavalla kirkonkylällä auki kävelyväylää Alanteentien jäätien ja ladun vieressä, ja kävelyväylä nousi heti suosituksi. Olli on tehnyt työn omaehtoisesti ja puhdasta hyvää mieltä tuottaen. Vuonna 2018 oli loistavat jääkelit pitkälle kevääseen ja kävelyväylä liikutti kuntalaisia huomattavan osan vuodesta. Myös sosiaalisessa mediassa huomioitiin kävelyväylä kuvin ja positiivisin kommentein.

 

ETELÄ-SAVON VUODEN PARHAAT 2018 

Vuoden nuori urheilija on Mikko Kokkonen. U18 jääkiekon maailmanmestari. Vakiinnuttanut paikkansa Jukurien puolustajana.

Vuoden vammaisurheilija on Timo Nyström  Timo sijoittui neljänneksi toukokuussa kansainvälisessä näkövammaisten ilma-aseammuntakilpailuissa Saksan Hannoverissa ja niin ikään neljänneksi Ranskan Chateauroux’ssa järjestetyssä Kansainvälisen Paralympiakomitean IPC:n alaisessa maailmancupin osakilpailussa syyskuussa. Nyström on pitänyt hyvin pintansa lajinsa kansainvälisellä huipulla, vaikka kilpailu on viimeisten parin vuoden aikana koventunut.

Vuoden urheiluteko on Puumalan saaristoreitti. Saaristoreitti on pienen kunnan yhteinen ponnistus, joka liikuttaa pyöräilijöitä ja matkailijoita Suomesta ja maailmalta.

Vuoden joukkue Mikkelin Hiihtäjien viestihiihtojoukkue sarja Naiset 20 vuotta. Mikkelin hiihtäjätytöt jatkoivat Mikkelin Hiihtäjien legendaarista viestihistoriaa voittamalla Suomen mestaruuden hiihdossa sarjassa Naiset 20 vuotta 3 x 3 km. Joukkueessa hiihtivät Noora Tivinen, Saana Lahdelma ja Jasmin Kähärä.

Vuoden valmentaja on Marko Kauppinen, Jukurien A-junioreiden päävalmentaja. Joukkue on kehittynyt pelillisesti isoin harppauksin ja joukkue on ehtinyt osoittaa senkin, että liigaryhmää voi täydentää sen pelaajilla tarpeen tullen. Maajoukkuevalmentaja U16.

Vuoden seura on Kerimäen Judonoko. Judonokossa uusien junioreiden määrä on parin viime vuoden aikana kasvanut tasaisesti.  Judonokosta on vuosikymmenten saatossa ponnahtanut tasaisesti SM- ja kansainvälisen tason kilpailijoita. Heitä ovat olleet muun muassa Kari Päivinen, Jussi Huttunen, Sanna Merta (os. Laitinen), Kaisu Redsven ja Marianne Kosonen. Tästä kiitos kuuluu seuran perustajalle ja valmentajalle Michael “Miha” Geppertille. Hän on tehnyt menestyjien kanssa perusteellisen pohjatyön ja kulkenut kilpailu- ja leirimatkoilla ympäri Suomea ja Eurooppaa.

Judonoko on aktiivinen myös tatamin ulkopuolella. Kilpailutoimintaa tukeakseen judokat ja heidän vanhempansa käyvät kuukausittain siivoamassa paikallista puusahaamoa. Lajinäytöksiä on pitkin vuotta kouluissa ja paikallisissa tapahtumissa. Maaliskuun puolivälissä Judonoko järjesti perinteeksi muodostuneen viikonloppuleirin, jo kuudetta vuotta peräkkäin.

Seuran aktiiviporukalta löytyy ideoita ja rohkeutta toiminnan laajentamiseen edelleenkin. Tämän vuoden leirillä ohjelmassa oli judoharjoitusten lisäksi seikkailuretki kirkonkylällä ja sisätemppurata. Toukokuun 19. päivänä Judonoko järjesti Kerimäellä seuran historian ensimmäisen Itä-Judo Openin.

Vuoden Tähtiseura on NAVI ry.

Tähtiseura-ohjelma on Olympiakomitean, lajiliittojen ja aluejärjestöjen laatuohjelma, joka kehittää ja tukee suomalaisen urheilun keskeistä vahvuutta - seuratoimintaa. Tähtimerkin saaneet seurat muodostavat Tähtikuvion, joka loistaa kirkkaampana kuin tähdet yksinään. Tähtikuviossa jokainen voi urheilla ja liikkua omalla tasollaan ja kohti omia tavoitteitaan yhä suuremman taustatuen avulla. Tähtimerkki on myös lupaus laadusta nykyisille ja uusille jäsenille sekä heidän lähipiirilleen ja tukijoille.

Gasum on jo kolmatta kertaa palkitsemassa urheiluseuroja laadukkaasta lasten ja nuorten toiminnasta. Vuoden Tähtiseuraksi 2018 palkittiin cheerleading seura Jaguars Spirit Ahtletes ja 14 Tähtiseuraa saa alueellisen kannustuspalkinnon. Etelä-Savon alueella se on NAVI ry. NAVI valittiin vuoden tähtiseuraksi Etelä-Savossa esimerkillisestä työstään lasten ja nuorten parissa.

Vuoden Akatemiaurheilija on Eetu Randelin. Eetu on Jukurien A-nuorten pelaaja Nuorten Liigassa. Eetu oli maalivahtina U18 maajoukkueessa syksyllä 2018. Eetu on ollut akatemian aktiivinen harjoittelija jo usean vuoden ajan ja hänen opiskelunsa on myös sujunut menestyksekkäästi urheilu-uran ohella.

Vuoden Liikkuva Koulu on Lähemäen koulu Mikkelistä

Koulu on vuosien varrella tehnyt monipuolisesti yhteistyötä paikallisten seurojen kanssa. Yhteistyötä on tehty lajikokeiluiden, liikunta – ja turnauspäivien muodossa. Koulu on järjestänyt yhteistyössä paikallisten seurojen kanssa myös toiminnallisia vanhempainiltoja.

Koululla on toteutettu kerhotoimintaa useiden seurojen toimesta. Valinnaisessa liikunnassa tutustutaan monipuolisesti eri liikuntaharrastuksiin ja liikuntapaikkoihin. Seurat ovat saaneet käyttää koulun liikuntavälineitä ja koulu seuran. Koululta osallistutaan innokkaasti mukaan koulujen välisiin kilpailuihin, joissa seurat toimivat vahvasti yhteistyössä Mikkelin kaupungin liikunta -ja nuorisopalveluiden kanssa kilpailujen toteuttajina ja mahdollistajina. Koululla panostetaan henkilöstön hyvinvointiin ja koulutukseen ja seurat ovat olleet mukana toteuttamassa näitä. Lapsia kannustetaan mukaan seuratoimintaan.

Vuoden urheilija on Jessica Kähärä. Saavutuksina 17 vuotiaiden nuorten olympiapronssi korkeus, 17 vuotiaiden nuorten EM-kisat hopeaa korkeus ja pronssi 3-loikka, 17 vuotiaiden SM-kisat kultaa pituus, korkeus, 3-loikka sekä Kalevan Kisojen pronssi pituus ja korkeus.

Elämänurapalkinnon, Veikkauksen Jokeri-palkinnon ja MINI UNON saa Orvo Paatero, Savonlinnasta. Merkittävän pitkä valmentajaura yleisurheilussa. Orvo toimii useamman seuran yhteisen nuorisovalmennusryhmän valmentajana, ryhmän urheilijat saavuttaneet useita SM-mitaleja. Orvo on pelannut 60-luvulla jääkiekkoa SM-sarjassa SaPKon ja Saipan paidoissa. Pelasi pitkään myös jalkapalloa Savonlinnassa.

Veikkauksen maakunnallisen Jokeri-palkinnon, jonka arvo on 500 euroa Orvo Paatero lahjoittaa vähävaraisten perheiden lasten ja nuorten liikuntatoiminnan tukemiseen. Tuki ohjataan Olli Teijonmaan muistorahaston kautta 250 euroa SaPKo:lle ja 250 euroa Savonlinnan Riennolle.

Yleisön valitsema Vuoden sykähdyttävin urheiluhetki on Jessica Kähärän nousu suomalaisten tietoisuuteen voittamalla korkeushypyssä olympiapronssia nuorten olympialaisissa Buenos Airesissa.

 

ETELÄ-SAVON URHEILUN TUKISÄÄTIÖN STIPENDIURHEILIJAT  

Jessica Kähärä, Mikkelin Kilpa-Veikot, nuorten olympiapronssi korkeushypyssä.

Petra-Sofia Laakso, Savonlinnan Riento 19 vuotiaiden MM-edustus, SM-hallit kultaa, SM-pronssi 100 m:n aidat, yleisurheilu.

Neea Käyhkö, Savonlinnan Riento, 3 SM-hopeaa, yleisurheilu.

Joonas Pulkkinen Ristiinan Urheilijat, SM-kultaa kuula ja kiekko pojat 16 vuotta.

Essi Heiskanen, Pieksämäen Seudun Ampujat SM-kultaa ilmakivääri 3 x 20 laukausta.

Atte Rantalainen, Mikkelin Judo, SM-kultaa pojat 18 vuotta.

 

SAIMAA SPORT PRO TEAM JULKISTETTIIN VUODELLE 2019 Etelä-Savon Urheilugaalassa

Saimaa Sport Pro -team on Etelä-Savon Liikunnan organisoima nuorten urheilijoiden tukijärjestelmä Etelä-Savossa. Tiimissä autetaan nuoria jo arvokisakynnyksellä olevia urheilijoita tukipalveluissa ja seuraavan askeleen ottamisessa kohti maailman huippua. Ryhmää tukemassa ovat yhteistyökumppaneina mm. Suur-Savon Osuuspankki ja Osuuskauppa Suur-Savo.  Tiimi tukijoineen vuodelle 2019 esitellään Etelä-Savon urheilugaalassa 25.1. Mikkelissä.

Saimaa Sport Pro Team 2019

Nimi- laji-seura-valmentaja

1.               Jasmin Kähärä, hiihto, Mikkelin hiihtäjät, Jussi Simula

2.               Vilma Viitanen, nyrkkeily, Mikkelin Nyrkkeilijät, Jarkko Pitkänen

3.               Miika Nykänen, melonta, Mikkelin melojat, Pekka Rimpiläinen

4.               Jessica Kähärä, yleisurheilu, Mikkelin Kilpa-Veikot, Katja Kuusela

5.               Henna-Riikka Haikonen, suunnistus, Anttolan Urheilijat, Risto Haikonen