ESLi:n tanssin taikaa ja tasapainoa -hankkeessa tanssiopetusta etänä ajan hermolla!

7.4.2020


Korona-virus on vaikuttanut myös hankkeen toimintaan, joten monet kurssit ja tapahtumat jäivät tauolle, siirtyivät myöhempään ajankohtaan tai peruuntuivat. Tanssi ei kuitenkaan ole loppunut, sillä poikkeustilanteen myötä muutettiin toimintatapoja.

Lehdistötiedote 7.4.2020 , julkaisuvapaa heti.

TANSSIN TAIKAA JA TASAPAINOA – tanssiopetusta etänä ajan hermolla!

Elokuussa 2019 startannut Etelä-Savon Liikunta ry:n (ESLi) hallinnoima ”Tanssin taikaa ja tasapainoa” -hanke tarjoaa tanssinopetusta ja -ohjausta maaseudulla lapsista ikäihmisiin tanssiliikunnan, paritanssin ja soolotanssin kautta mm. erilaisien kurssien ja tapahtumien avulla. Hanke on saanut Leader-rahoitusta Veej´jakaja ry:ltä, Euroopan maaseuturahastosta. Toiminta-alueeseen kuuluvat Hirvensalmi, Kangasniemi, Mikkeli (pois lukien ydinkeskusta), Mäntyharju, Pieksämäki ja Puumala. Tanssiliikunta monipuolisena lajina tukee kokonaisvaltaista hyvinvointiamme sekä fyysisen, psyykkisen että sosiaalisen puolen kautta.

Kevääseen 2020 mennessä on yhteisiä tanssiaskeleita otettu jo jokaisessa hankealueen kuudessa kunnassa, yli 30 eri paikassa ja reilun 3000 henkilön voimin. Korona-virus on vaikuttanut myös hankkeen toimintaan, joten monet kurssit ja tapahtumat jäivät tauolle, siirtyivät myöhempään ajankohtaan tai peruuntuivat. Tanssi ei kuitenkaan ole loppunut, sillä poikkeustilanteen myötä muutettiin toimintatapoja ja tällä hetkellä projektipäällikkö ja tanssinopettaja (AMK) Mari Kurtti pitää mm. varhaiskasvatuksen Lastentanssitunteja sekä Palvelukeskuksen Tuolitanssitunteja etänä omasta olohuoneesta käsin. Kuvayhteys tanssitettaviin pidetään yllä mm. Skype:n ja Teamsin kautta. Palvelu on otettu ilolla vastaa ja kenties osa poikkeustilanteen kokeiluista jää myös elämään, kun palataan normaaliin arkeen.

Hankkeen tavoitteena on elävöittää maaseudun asukkaiden arkea, lisätä liikettä ja liikuntaa (hyvinvointia) tanssin keinoin. Tavoittaa eri-ikäiset kuntalaiset sekä tarjota myös kesäasukkaille mahdollisuus osallistua toimintaan esim. loma-aikoina. Samalla kootaan yhteen maaseudun tanssista kiinnostuneita henkilöitä, joiden harrastuksen jatkuvuuden tukena hankkeen jälkeen voisi olla esim. kansalaisopiston tai kyläyhdistyksen tarjonta. Lisäksi hankeaikana koulutetaan ohjaajia ja vertaisohjaajia esim. lastentanssin ja seniorien tanssiliikunnan tueksi. Tärkeässä roolissa ovat yhteistyötahot, joita ovat mm. paikalliset toimijat (aluejohtokunnat, yhdistykset, urheiluseurat, yritykset, koulut, päiväkodit, palvelukeskukset, liikuntatoimi, tanssilavat jne.), vierailevat tanssinopettajat ja -ohjaajat lähikaupungeista, kansalais- tai seutuopistot ym. aiheesta kiinnostuneet tahot.

Kevät ja kesä 2020 näytti hankkeen kautta alun perin varsin mainiolta ja monipuoliselta tanssikattaukselta, mutta katsotaan missä vaiheessa ja laajuudessa päästään toteutukseen asti. Ennakkotietona mainittakoon, että syksyksi on suunnitteilla mm. Hulluna Humppaan -ohjaajakoulutus, jonka avulla lähdetään viemään paritanssia yläkouluihin ja Pyörätuolitanssikoulutusta. Luonnollisesti myös tanssikursseja ja tapahtumia jatketaan alkuperäisen suunnitelman mukaisesti. Tämän kaiken toteutuksessa tarvitaan monien eri tahojen yhteistyötä.

Kurtti toteaakin, että tanssi kuuluu meille kaikille, siinä ei ole ikärajoja ja jokaisella on oma tapansa nauttia tanssista! Kaikki tanssiaskeleet ovat oikeita ja totta, oli ne sitten lattiaan askellettuja tai oman mielen kautta tanssittuja. Yhteistyössä on voimaa ja tanssi tuo mukanaan iloa ja osallisuuden tuntua!

Hankkeesta löytyy lisätietoa nettisivuilta:

https://www.esliikunta.fi/hanketoiminta/tanssin-taikaa-ja-tasapainoa/ 

 

Lisätiedot:

Mari Kurtti, Etelä-Savon Liikunta ry, projektipäällikkö ja tanssinopettaja (AMK)

mari.kurtti@esliikunta.fi   puh. 0440 225 422