Jekku-jänö innosti alle kouluikäisiä liikkumaan ulkoympäristössä ympäri Suomen

25.11.2022

Riittävä fyysinen aktiivisuus on edellytys lasten normaalille kasvulle ja kehitykselle. Liikunnan aluejärjestöjen valtakunnallisen Jekku-jänön seikkailuviikon tavoitteena oli lisätä liikettä varhaiskasvatuksessa heittäytymällä mukaan Jekku-jänön touhuihin.

Viimeisimpien liikuntasuositusten mukaan alle 8-vuotiaiden lasten päivään pitäisi sisältyä vähintään kolme tuntia liikuntaa. Päivään pitäisi kuulua kevyttä liikuntaa, reipasta ulkoilua sekä vauhdikasta fyysistä aktiivisuutta. Liikunnan aluejärjestöjen Jekku-jänö-hahmon avulla halutaan kaikkien lasten innostuvan liikkumisesta ja saamaan punaiset posket.

Jekku-jänön seikkailuviikon aikana varhaiskasvatuksessa laitettiin töppöset heilumaan pomppimalla parkour-radalla, pelaamalla liikunnallista Jekku-jänön muistipeliä, seikkailemalla päiväkodin aitojen ulkopuolella ja leikkimällä vauhdikkaita juoksuleikkejä. Kampanjaan ilmoittautui mukaan noin 10 500 varhaiskasvattajaa, ja heidän kanssaan liikkui lähes 44 000 lasta.

-          Halusimme toteuttaa kampanjan, joka helpottaa varhaiskasvattajia arjessa ja tempaa liikkumaan ulkona. Vaihtelevassa maastossa ulkoympäristössä liikkuminen kehittää lasten motorisia taitoja. Ulkona voi toteuttaa loistavasti äänekkäämpiä ja vauhdikkaita leikkejä. Vauhdikkaan leikkimisen jälkeen on mukava huomioida myös rauhoittuminen ja rentoutuminen sekä luonnon kokeminen kaikilla aisteilla. Maksuttomat Jekku-jänön materiaalit on laadittu aluejärjestöjen varhaiskasvatuksen liikunnan asiantuntijoiden toimesta, kertoo Etelä-Suomen Liikunta ja Urheilu ry, ESLUn asiantuntija Virpi Koivula.

Ryhmien pienimmätkin intoutuvat liikkumaan Jekku-jänön mukana

Eetu Toivola Kuopion Päivärannan päiväkodista oli mukana ensimmäistä kertaa järjestämässä Jekku-jänön seikkailuviikkoa ja piti sitä loistavana piristyksenä harmaaseen kauteen. Viikon aikana Toivola innostui kokeilemaan uusia asioita touhukkaiden 1–2-vuotiaiden ryhmäläistensä kanssa. Selkeät ja innostavat Jekku-jänön materiaalit sopivat hänestä pienillä sovelluksilla hyvin myös nuorempien kanssa käytettäväksi.

-          Aamupiirillä tutkimme Jekku-jänön seikkailukartan avulla, mitä tulemme päivän aikana tekemään ja mitä kaikkea olemme jo aiempina päivinä tehneet. Opettelimme Jekku-jänön tanssia, ja loppuviikosta liikkeet olivatkin lapsilla hienosti hallussa. Jekku-tanssi muistutti siitä, kuinka tärkeää olisi hyödyntää tanssileikkejä lasten kanssa arjessa. Jatkossa täytyy laittaa jalalla koreasti useammin, toteaa Toivola.

 

Myös paikallinen liikunnan aluejärjestö, Pohjois-Savon Liikunta järjesti liikunnallisen tempauksen Päivärannan päiväkodissa. Päivän aikana lapset pääsivät liikkumaan yhdessä Jekku-jänön kanssa sekä seikkailemaan rastipisteillä.

-          Tapahtumapäivän jälkeen Jekku-jänö kutistui meillä käsinukeksi, joka oli mukana viikon touhuissa niin aamupiirillä kuin metsäretkillä. Viikko muistutti siitä, että pienillä arjen toiminnoilla ja uusilla näkökulmilla voidaan lisätä lasten liikkumista. Siirtymissä ja odotustilanteissa on tärkeää muistaa hyödyntää aktiivisesti liikkumista harjoittelun tukena. Jäämme innoissamme odottamaan Jekku-jänön seuraavia tapahtumia! riemuistee Toivola.

 

Alle kouluikäisten liikuntasuosituksen kiteytys: Vähintään kolme tuntia liikkumista joka päivä.

·         Alle 8-vuotiaiden lasten päivään pitäisi sisältyä vähintään kolme tuntia liikuntaa, joka koostuisi kevyestä liikunnasta, reippaasta ulkoilusta sekä vauhdikkaasta fyysisestä aktiivisuudesta.

·         Yli tunnin istumisjaksoja tulee välttää ja lyhyempiäkin paikallaanoloja tauottaa lapselle mielekkäällä tavalla.

·         Lapselle tulee antaa mahdollisuus myös rentoutumiseen ja rauhoittumiseen.

·         Perhe on tärkeä roolimalli, koska kotoa saadun mallin perusteella lapset voivat oppia, että liikkuminen kuuluu arjen rutiineihin.

 

**

Liikunnan aluejärjestöt haluavat olla tukena lisäämässä alle kouluikäisten lasten fyysistä aktiivisuutta ja kehittämässä aktiivisempaa varhaiskasvatuspäivää. Jekku-jänön kampanjan toteutti Liikunnan aluejärjestöjen Lisää liikettä -hanke, johon olemme saaneet avustusta opetus­- ja kulttuuriministeriöltä. www.liikunnanaluejarjestot.fi

 

Kuvat: Liikunnan aluejärjestöt

Teksti: Minttu Koivumäki